Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Havacılıktan Daha Ötesi

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bağcılar Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi  (Okunma Sayısı 42931 defa)
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

Karizma Puanı: 2826

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« : 17 Haziran 2008, 16:26:28 »

Vizyonumuz

Bağcılar Anadolu Teknik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin Vizyonu; teknolojik  eğitim  alanında,  özgün gelişmeler sağlayıp üreten ve bunları  paylaşan bireyleri, topluma hizmeti görev bilecek şekilde  yetiştirerek,  ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve tercih edilen bir kurum olmaktır.

Değerlerimiz;

•Atatürk ilke ve inkılaplarının takipçisi olmak
•Disiplin, görev bilinci ve sorumluluk duygusu kazandırmak
•Öğrenci ve personelin moral ve motivasyonu en üst düzeyde tutmak
•Çağdaş ve kurumsal değişimi desteklemek ve sürekli tutmak
•Mili ve manevi değerlere önem  vermek
•Çağdaş bilgi ve teknolojiyi hedeflemek ve kullanmak
•Takım ruhu oluşturmak
•Etkin bir iletişim ve bilgi ağına sahip olmak
•Kaynakları etkin ve verimli kullanmak
•Öğrenci  ve personelin kendilerini geliştirmesi için kurum kültürü ile bütünleşmesini sağlamak
•Çevre ve doğal  kaynakları korumak
•Halka hizmet ve yaşam boyu eğitim hedeflerini yayarak etkili rol almak
•İnsan hakları ,ifade özgürlüğü ve demokrasiye saygılı olmak
•Paydaşları ile karşılıklı etkileşim içinde, geri bildirime dayalı istekler doğrultusunda değişime açık altyapıya sahip olmak
•Sanayi, endüstri ve diğer alanlarla etkin ve işe dönük işbirlikleri yaparak kendi kaynaklarını oluşturmak
•Eğitimin toplumsal gelişmeye öncülük ettiğine inanmak

Misyonumuz

Bağcılar Anadolu teknik teknik ve endüstri meslek lisesi; Toplumun  gereksinme duyduğu teknolojik yeterliliğe sahip, sanayi ve yüksek öğretim gibi  çok geniş yelpazede ara meslek elemanlarını ülkemize kazandırmayı sürdüren,. araştırıcı, sorgulayıcı, çözümleyici düşünce yapısında, değişen dünya koşullarında topluma öncülük yapabilecek, milli ve manevi değerlere saygılı bireyler yetiştirmeyi toplumun yaşam boyu eğitim ve gelişme sürecine katkıda bulunmayı hedef edinmiştir

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi, günümüzde en genel haliyle, bir kuruluştaki tüm faaliyetlerin sürekli olarak iyileştirilmesi ve organizasyondaki tüm çalışanların kesin aktif katılımıyla çalışanlar ve müşteriler ve toplum memnun edilerek karlılığa ulaşılması olarak ifade edilmektedir.   

Toplam Kalite Anlayışı'nda, klasik yaklaşımdan farklı olarak çalışanlar ve yöneticilerden beklenen rolde önemli bir değişim yaşanmaktadır. Yeni anlayışta, sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getiren ancak bunun yanında yaptığı işin daha verimli yapılması, iş süreçlerinin geliştirilmesi konusunda sürekli düşünen ve belirlenmiş çeşitli sistematik katılım yöntemleri ile bu düşüncelerini ve becerilerini sisteme katan yeni bir çalışan davranışı sergilenmesi gerekirken, yöneticilerin de çalışanları teşvik edici, katılımı sağlayıcı, insiyatif kullanmayı sorumluluk almayı ve yenilikler yaratmayı teşvik eden bir insan kaynakları planlama sistemi kurması önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir .  (Kalder,2001)
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2008, 14:13:09 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

O şimdi Uçak Teknisyeni..
      "Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2008, 16:57:57 »

ANADOLU TEKNİK LİSESİ

Uçak Bakım Alanı

Alanın Mevcut Durumu Ve Geleceği     Havacılık sektörü, küresel düzeyde hem sivil hem de askeri alanda sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu nedenle havacılık stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir.Hızla küreselleşmekte olan havacılık sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmaktadır. Sanayileşmiş ülkeler havacılık sektörünün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar ve planlar üretip uygulamaktadırlar.

1933 yılında kurulan Devlet Hava Yolları 1956 yılında Türk Hava Yolları olmuş ve 1990’lı yıllara kadar tek rma iken günümüzde özel rmalarda kurularak ülkemizde
havacılık sektörünün gelişmesi sağlanmıştır. Bu şirketler hem yurt içinde hem de yurtdışında hizmet vermektedirler. Şirket sayılarının artması ile uçak sayıları da artmıştır. Bu
uçakların bakımları havacılık sektöründe önemli yer tutmaktadır.Dünyada havacılık sektörünün kurallarını belirleyen ABD’de; Federal Aviation Authorities(FAA), Avrupa’da Joint Aviation Authorities (JAA) olmak üzere iki otorite vardır. Ülkemiz 4 Nisan 2001 tarihinde Avrupa Sivil Havacılık Otoritesine( Joint Aviation Authorities -JAA) tam üye olmuştur.
Bu tam üyelikle;
Ø Havacılık ile ilgili kuralların ve prosedürlerin standart duruma getirilmesi,
Ø Üye ülkeler arasına uçak, uçak parçası ve bakım personeli alışverişinin kolaylaştırılması,
Ø Sivil havacılık faaliyetlerinde en yüksek emniyet standartlarının geliştirilmesi sağlanmıştır.
Havacılık sektöründe “Uçuş Emniyeti” en önemli ilkedir. Bu ilke doğrultusunda uçuş ekipleri ve teknik personel, Uluslararası Havacılık Otoriteleri’nin belirlediği kurallara
göre organize edilerek bu kurallara göre donatılmış eğitimli elemanlardır
Alanla ilgili Uluslararası JAR Havacılık yasaları geçerlidir.

Alanın Altına Yer Alan Meslekler

Uçak bakımı alanında iki meslek elemanı çalışmaktadır. Uçak bakım atölyelerinde çalışan bu elemanların görevleri “Uçuş Emniyeti” açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Bunlar;
  Uçak gövde-motor
  Uçak elektroniği

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Ø Matematiksel yetenek
Ø Uzay ilişkilerini görebilme gücüne ve çizim yeteneği
Ø Fen bilimlerinde başarılı
Ø Mekanik problem çözebilme yeteneği
Ø Ellerini ustalıkla kullanabilme
Ø Mekanik ve göz el koordinasyonu yeteneği yüksek
Ø Görme problemleri olmayan
Ø İşitme problemleri olmayan
Ø Sabırlı ve dikkatli
Ø Yorum ve analiz yeteneği

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
   Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri,askeri hava ikmal bakım merkezleri ile uçak fabrikalarının hangar ve atölyelerinde çalışırlar.

Uçak gövde ve motor teknisyeninde çalışma ortamı yağ, yakıt, kimyasal gazlar ve gürültülü, uçak elektronik teknisyeninde ise radyasyonlu ve elektrikli ortamlardır.Ancak daha önce belirtildiği gibi Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi( Joint Aviation Authorities -JAA)
tarafından iş kazalarına ve işçi sağlığına karşı çalışma ortamlarında maksimum emniyet için gerekli tedbirler ilgili bakım kuruluşu tarafından alınır. Teknisyenler, uçak mühendisleri sorumluluğunda görevlerini yapar. İşini yürütürken birinci derecede alet ve makinelerle
ilgilidir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI
   Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri, uçak fabrikaları gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır.
   İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı 2008 yılında uluslararası Havacılık Bakım Onarım Merkezi (HABOM) olması ve sivil havacılıktaki gelişmeler bu alanda istihdam imkânını arttırmaktadır. Bununla beraber özel hacılık şirketleri kendi bakım merkezlerini ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurmayı planlamaktadırlar. Ayrıca bayanlarda bu mesleklerde eğitim alıp teknisyen olarak çalışabilmektedir.  EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
   Uçak bakım alanı Anadolu Teknik Liselerinde dört yıl süre ile eğitim verilmektedir.
     Bu Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır.     Uçak Bakım alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki lisans programlarına devam edebilirler.  Ø Otomotiv Öğretmenliği.
Ø Mekatronik Öğretmenliği.
Ø Uçak Gövde- Motor(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
Ø Uçak Gövde- Motor Bakım (Sivil Havacılık Yüksekokulu).
Ø Elektronik Öğretmenliği.
Ø Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği.
Ø Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği.
Ø Mekatronik Öğretmenliği.
Ø Havacılık Elektrik Elektroniği(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
Ø Uçak Elektrik-Elektronik(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
Ø Kontrol Öğretmenliği
Ø Telekomünikasyon Öğretmenliği

Uçak Bakım Alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. 

Ø Makine
Ø Otomotiv
Ø Tarım Alet ve Makineleri
Ø Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Ø Elektrik
Ø Elektrik-Elektronik Teknikerliği
Ø Elektronik Haberleşme
Ø Endüstriyel Elektronik
Ø Endüstriyel Otomasyon
Ø Ev Cihazları Teknolojisi
Ø Hidroelektrik Santralları
Ø Mekatronik
Ø Otomotiv
Ø Radyo Televizyon Tekniği
Ø Termik Santral Makineleri
Ø Termik Santrallerde Enerji Üretimi
Ø Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik Teknolojisi

Ayrıca uçak bakımı alanında mezun olan öğrenciler, Türkiye’de tescil edilmiş sivil uçaklarla, Türk hava sahası içinde bulunan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)
üyesi diğer bir devlete ait olan sivil uçak, helikopter ve planörler üzerinde müstakil olarak periyodik bakım, küçük tamir, revizyon ve uçuşa elverişlilik kontrolü yapabilmek için uçak bakım merkezlerinde iki yıl uygulamalı eğitimden sonra 21 yaşını dolduran meslek elemanı sertifika sınavına girmeye hak kazanır.
     Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesi “Uçak Bakım Teknisyeni Lisans Talimatı”na göre; A Kategori Uçak Bakım Teknisyeni lisansları Ulaştırma Bakanlığı’nca, belgeler ise Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkili kıldığı müesseselerce verilir.
Uçak Bakım alanında meslek eğitimini tamamlayarak Uçak Bakımı sektöründe çalışanların kariyerinde yükselmek ve gelişen teknolojiyi takip edebilmek için Avrupa Sivil
Havacılık Otoritesine( Joint Aviation Authorities -JAA) göre iki yılda bir güncelleme eğitimleri zorunludur.
     Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.     Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim
sunmaktadır.
     Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Uçak Bakım alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler
olabilecektir.

Uçak Elektroniği Dalı:

UÇAK ELEKTRONİK TEKNİSYENİ
Tanımı:

Uçak elektronik teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının aviyonik ve elektrik sistemlerinin her türlü bakım onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılmasının ardından “bakım çıkış sertikası” düzenleyebilen ve uçak yapısı,güç sistemlerinin hat bakımı sırasında sökme takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapabilen
meslek elemanıdır.

Görevleri
Ø Uçakların aviyoniks sistemlerini kontrol etmek.
Ø Uçakların elektrik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.
Ø Uçakların aviyonik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.
Ø Arızalı parçaları onararak tekrar kullanıma sunmak.
Ø Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.
Ø Hat bakımı esnasında basit işlem gerektiren gövde ve motor birimlerini sökmek ve takmak.
Ø Bakım çıkış sertikasını düzenlemek.
Ø Bakım ve onarım kataloglarını okumak.
Ø Bakım onarım testlerini yapmak.

Uçak Gövde Motor Dalı:

UÇAK GÖVDE-MOTOR TEKNİSYENİ
Tanımı:
Uçak gövde-motor teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının yapısı, güç sistemleri, mekanik ve elektrik sistemlerini kapsayan hat bakım işlemlerini yapan, “bakım çıkış sertikası” düzenleyebilen ve ayrıca faal olduğunun kontrolü basit testler gerektiren, “hat bakım sırasında değiştirilebilir birim” kapsamındaki aviyonik birimlerin sökme/takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapan meslek elemanıdır.
Görevleri
Ø Uçakların motor kısmını kontrol etmek.
Ø Uçakların gövde onarım ve bakımını yapmak.
Ø Uçakların motor onarım ve bakımını yapmak.
Ø Arızalı parçaların tekrar kullanıma sunmak.
Ø Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.
Ø Hat bakımı esnasında basit testler gerektiren aviyonik birimleri sökmek ve takmak.
Ø Bakım çıkış sertikasını düzenlemek.
Ø Bakım ve onarım kataloglarını okumak.
Ø Bakım onarım testlerini yapmak.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:09:33 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 06 Eylül 2008, 17:05:25 »

ANADOLU TEKNİK LİSESİ (2)

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. 

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı
anlamına gelmektedir.
     Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya
teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir
.
   İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantıparçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.

Türk elektrik-elektronik sanayi, yakın bir gelecekte Avrupa pazarını da aşarak, kaliteli Türk ürünlerini, başta Amerika olmak üzere tüm dünya pazarlarında tüketicinin hizmetine sunabilecek yetenek, deneyim, girişkenlik ve azme sahiptir. Küresel pazarda lider olabilmek, ancak gelişmiş bir elektrik-elektronik sanayi ile mümkündür.

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla
kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince
ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.
Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve
matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.
Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi
bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Ø Bobinajcılık
Ø Büro Makineleri Teknik servisi
Ø Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Ø Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü (T.L. ve E.M.L.)
Ø Elektromekanik Taşıyıcılar
Ø Endüstriyel Bakım Onarım (A.T.L ve E.M.L.)
Ø Görüntü ve Ses Sistemleri (E.M.L.)
Ø Güvenlik Sistemleri (E.M.L.)
Ø Haberleşme Sistemleri (E.M.L.)

Ø Otomasyon Sistemleri
Ø Yüksek Gerilim Sistemleri

Not: Altı Çizili Dallar Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımızda mevcuttur.   

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
   Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

Ø İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
Ø Elektrik
Ø Elektronik Haberleşme
Ø Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
Ø Endüstriyel Elektronik
Ø Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
Ø Endüstriyel Otomasyon
Ø Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
Ø Hidroelektrik Santralleri
Ø Mekatronik
Ø Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
Ø Otomotiv
Ø Radyo ve Televizyon Tekniği

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans
programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, elektrik-elektronik Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Endüstriyel Bakım Onraım Dalı:
ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEMANI
Tanımı

Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
Ø DC ve AC devre çözümlerini yapmak.
Ø Analog devre elemanlarını seçmek.
Ø Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.
Ø Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak.
Ø Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.
Ø Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.
Ø Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.
Ø Sistemlerin arızalarını gidermek.
Ø Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.
ØElektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.
Ø Dijital elektronik devreleri kurmak.
Ø Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları    İstihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv,tıp vb.) ve işletme içerisindeki makine parkının durumuna göre, açık veya kapalı alanlarda
gerekirse dar mekânlarda iş önlüğü, baret eldiven v.b kullanarak çalışırlar.

İş Bulma İmkanları    Endüstriyel bakım onarım elemanının, İş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver)
üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.

Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri
elektronik bakım-onarım rmalarından satın almaktadır.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:10:15 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 06 Eylül 2008, 17:13:12 »

ANADOLU TEKNİK LİSESİ (3)

İnşat Teknolojisi Alanı

Günümüzde tek katlı yapılardan gökdelenlere kadar bina yapıları, barajlardan otoyollara, fabrikalardan asma köprülere kadar değişik amaçlara hizmet eden yapılar modern yapı teknolojisi kullanılarak inşa edilmektedir.
   Ø Müstakil evlerden toplu konutlara ve çok katlı yapılara kadar her tipteki evler insanların barınmaları için yapılmaktadır.
   Ø Kara yolları, otoyollar, demir yolları, köprüler, tüneller, metrolar vb. yapılar ulaşımı sağlamaktadır.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Ancak inşaat sektörü gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Çünkü gelişen teknoloji inşaata hem kalite hem de hız getirmektedir.

Ülkemizde ekonominin sanayiye dönmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyo-ekonomik değişimler, fabrikalarda çalışanların sayısının artmasına, şehirleşme ve göçün hızlanmasına neden olmuştur. Bu da inşaat sektöründe konut yapımcılığını hızlandırmış ve bu alanda sektöre önemli bir boyut kazandırmıştır. Ancak planlı, imarlı ve düzenli bir şehirleşmeye geçişe imkân bulamadan ortaya çıkan bu gereksinimin denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde karşılanması, konut üretiminde kârlılığı önemli ve tek hedef hâline getirmiş, şehirlerde plansız ve kalitesiz konut üretimini hızlandırmış ve artırmıştır.
   Türkiye’deki toplam yatırımların yaklaşık %50’sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlamaktadır. Örneğin bir fabrika kurulurken ilk olarak fabrikanın binasını yapmak gerekecektir. Yani her
sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörü de pay alacaktır. İnşaat sektörü diğer sektörlerle olan yakın bağlantısı nedeniyle, yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektör durumundadır.

İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanmaktadır. Sektör, yoğun iş gücü kullanımı ile ülke istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır. 2003 yılı rakamlarıyla sektör, bir milyon
kişiye iş imkânı sağlamıştır. Bu nedenle sektör, sosyo-ekonomik refah düzeyine yüksek bir katkı sağlar. Bu da sektörün ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak önemli olan, sektörün üretim kapasitesini ve kalitesini etkileyen teknolojik değişimlere sektörde çalışanların da uyum göstermesidir.
Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslar arası alanda, uluslar arası standartlarda hizmet üretmektedir. İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam yaratmaktadır.

Deprem riskinin büyük olduğu ülkemizde kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır.

Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde meslekî eğitimin rolü tartışılmazdır.

İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji, geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Ülkemizde inşaat sektöründe her düzeyde ve nitelikte meslek elemanları çalışmaktadır. Burada 3, 4. düzeyde yer alan meslekler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Avrupa Birliği meslek standartlarına ve yeterliklerine göre belirlenen bu düzeyler, ülkemizde benimsenen çırak, kalfa ve usta düzeyleriyle benzerlik göstermektedir.

İnşaat Teknolojisi alanı programında;
Ø Yapı Yüzey Kaplamacılığı,
Ø Harita ve Kadastroculuk,
Ø Mimari Yapı Teknik Ressamlığı, (Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi)
Ø Statik Yapı Teknik Ressamlığı,
Ø Yapı Laboratuarı,
Ø Ahşap Doğrama ve Kaplamacılık,
Ø PVC Doğrama İmalat ve Montajcılığı,
Ø Betonarme Demir, Kalıp ve Çatıcılık,
Ø Yapı Dekorasyonculuğu, (Endüstri Meslek Lisesi)
Ø Yapı Yalıtımcılığı,
Ø Duvarcılık,
Ø Restorasyon,
Ø İç Mekân Teknik Ressamlığı,
Ø Çelik Yapı Teknik Ressamlığı
dalları yer almaktadır.

Not: Altı Çizili Dallar İnşaat Teknolojisi Alanımızda mevcuttur.
İnşaat Teknolojisi alanında çalışanların;
Ø Beden, ruh ve akıl sağlığı yerinde,
Ø Ağırlık kaldırabilen,
Ø Rutin işleri yapmaktan sıkılmayan,
Ø Yükseklik korkusu olmayan,
Ø Ellerini ve gözünü birlikte kullanabilen,
Ø Renkleri ayırt edebilen,
Ø Görme keskinliğine sahip,
Ø Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,
Ø Zihinde canlandırma ve çizme yeteneği olan,
Ø Arazide çalışmaktan hoşlanan,
Ø Sabırlı ve dikkatli,
Ø Sorumluluk sahibi,
Ø Dürüst ve güvenilir.
Ø Temel matematik bilgisine sahip,
Ø Temel zik ve kimya bilgisine sahip yerbilimi konusunda bilgili,
Ø Ekip çalışmasına yatkın,
Ø Etkili iletişim kurabilen,
Ø Araştırmacı kişiler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Yapı ve inşaat alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık havada yürütürler. Yapı ve mimarî alanında tüm çalışanlar görevlerini yaparken
diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır.İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların eğitilmeleriyle inşaat alanında çalışmaları sağlanabilir. Teknolojinin gelişimi, meslek elemanlarının ciddi bir eğitim ihtiyacını beraberinde getirmektedir.
     İnşaat sektöründeki meslek elemanları her zaman iş bulma olanağına sahiptirler. Ancak inşaat mevsiminde iş yoğunluğu artmaktadır. Sektörde yeterli sayıda ve yüksek vasıı iş gücü eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Bu eksiklik en ileri düzeyde onarım, modernizasyon ve restorasyon (yenileme) alanlarında yaşanmaktadır.     İnşaat uygulamaları, sektörün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Malzeme satan ve/veya montaj yapan firmalar kendi iş gücünü yetiştirmekte, ayrıca malzeme üreten ve dağıtımını yapan firmalar, bayilerinde çalışan iş gücünü eğitmek için programlar düzenlemektedir. Meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir.
   Sektörde çalışanlar, çalıştıkları firmaların özelliklerine göre birden fazla konuda uzmanlaşabilmektedirler. Mesleğin yürütülebilmesi için araç-gereç ve ekipman bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim bilgisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Ürün çeşitlerinin artması ve yeni ürünlerin uygulamaya girmesi, oldukça hızlı bir süreç içinde erçekleşmektedir. Bu nedenle alanda çalışanların yeni ürünleri izlemeleri, farklı uygulama yöntemleri konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir.

İnşaatta çalışma dönemleri inşaat mevsimiyle sınırlı kalmakta ve iş yoğunluğu bu dönemde artmaktadır.
Sektörde giderek daha fazla büyük ölçekli işletmenin oluşumuna yol açan bir yoğunlaşma eğilimi gözlenmektedir. Özellikle Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş
almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir.

İnsan var oldukça barınma, dolayısıyla da yapı ihtiyacı var olacaktır. Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.

Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, BayındırlıkMüdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışma şansları vardır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI       Ülkemizde son dönemde meydana gelen doğal afetler insanların bu alanda biraz daha dikkatli olmaları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır. İnşaat sektörünün devamlılığı ve sektörde üretim yanında denetim ve kontrollere yönelik gelişmeler dikkate alınacak olursa önümüzdeki dönemlerde de meslek mensuplarına ihtiyaç yüksek olacaktır.

Meslek eğitimi, meslek liselerinin yapı/inşaat programında verilmektedir.Meslek yüksek okullarının inşaat, harita ve kadastro, yapı ressamlığı, restorasyon bölümlerine sınavsız geçiş yapabilir. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Mimarlık lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim
sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, İnşaat Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir.Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı:

MİMARİ YAPI TEKNİK RESSAMI
Tanımı

İnşaat teknolojisi alanında mimarî proje çizimi, röleve ve maket yapma konusunda nitelikli kişidir. 
  Görevleri
Øİş organizasyonu yapmak.
Ø Çizim araç ve gereçlerini kullanıma hazırlamak.
Ø El ve bilgisayarla yapı projelerini çizmek.
Ø Çizicilerden çıktı almak.
Ø Çizimleri kullanıma hazırlamak.
Ø Bina maketleri yapmak.
Ø Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Yapı ve inşaat alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık havada yürütürler. Yapı ve mimarî alanında tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir.

İş Bulma İmkanları

Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır.İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların eğitilmeleriyle inşaat alanında çalışmaları sağlanabilir. Teknolojinin gelişimi, meslek elemanlarının ciddi bir eğitim ihtiyacını beraberinde getirmektedir.
     İnşaat sektöründeki meslek elemanları her zaman iş bulma olanağına sahiptirler. Ancak inşaat mevsiminde iş yoğunluğu artmaktadır. Sektörde yeterli sayıda ve yüksek vasıı iş gücü eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Bu eksiklik en ileri düzeyde onarım, modernizasyon ve restorasyon (yenileme) alanlarında yaşanmaktadır.     İnşaat uygulamaları, sektörün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Malzeme satan ve/veya montaj yapan firmalar kendi iş gücünü yetiştirmekte, ayrıca malzeme üreten ve dağıtımını yapan firmalar, bayilerinde çalışan iş gücünü eğitmek için programlar düzenlemektedir. Meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir.
   Sektörde çalışanlar, çalıştıkları firmaların özelliklerine göre birden fazla konuda uzmanlaşabilmektedirler. Mesleğin yürütülebilmesi için araç-gereç ve ekipman bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim bilgisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Ürün çeşitlerinin artması ve yeni ürünlerin uygulamaya girmesi, oldukça hızlı bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle alanda çalışanların yeni ürünleri izlemeleri,
farklı uygulama yöntemleri konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir.

İnşaatta çalışma dönemleri inşaat mevsimiyle sınırlı kalmakta ve iş yoğunluğu bu dönemde artmaktadır.
Sektörde giderek daha fazla büyük ölçekli işletmenin oluşumuna yol açan bir yoğunlaşma eğilimi gözlenmektedir. Özellikle Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir.

İnsan var oldukça barınma, dolayısıyla da yapı ihtiyacı var olacaktır. Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.

Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışma şansları vardır.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:14:51 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 06 Eylül 2008, 17:18:59 »

TEKNİK LİSE

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. 

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı
anlamına gelmektedir.
     Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya
teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir
.
   İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantıparçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.

Türk elektrik-elektronik sanayi, yakın bir gelecekte Avrupa pazarını da aşarak, kaliteli Türk ürünlerini, başta Amerika olmak üzere tüm dünya pazarlarında tüketicinin hizmetine sunabilecek yetenek, deneyim, girişkenlik ve azme sahiptir. Küresel pazarda lider olabilmek, ancak gelişmiş bir elektrik-elektronik sanayi ile mümkündür.

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla
kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince
ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.
Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve
matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.
Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi
bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Ø Bobinajcılık
Ø Büro Makineleri Teknik servisi
Ø Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Ø Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü (T.L. ve E.M.L.)
Ø Elektromekanik Taşıyıcılar
Ø Endüstriyel Bakım Onarım (A.T.L ve E.M.L.)
Ø Görüntü ve Ses Sistemleri (E.M.L.)
Ø Güvenlik Sistemleri (E.M.L.)
Ø Haberleşme Sistemleri (E.M.L.)

Ø Otomasyon Sistemleri
Ø Yüksek Gerilim Sistemleri

Not: Altı Çizili Dallar Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımızda mevcuttur.   
   Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

Ø İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
Ø Elektrik
Ø Elektronik Haberleşme
Ø Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
Ø Endüstriyel Elektronik
Ø Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
Ø Endüstriyel Otomasyon
Ø Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
Ø Hidroelektrik Santralleri
Ø Mekatronik
Ø Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
Ø Otomotiv
Ø Radyo ve Televizyon Tekniği

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans
programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, elektrik-elektronik Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü Dalı:

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRÜ
Tanımı

Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve
becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
Ø Elektrik tesisat projelerini çizmek.
Ø Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek.
Ø Çağırma tesisatlarını yapmak.
Ø Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak.
Ø Güvenlik tesisatlarını yapmak.
Ø Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak.
Ø Dağıtım tabloları montajını yapmak.
Ø İç aydınlatma tesisatlarını yapmak.
Ø Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak.
Ø Topraklama ve paratöner tesisini yapmak.
Ø Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak.
Ø Kuvvet tesisatını döşemek.
Ø Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak.
Ø Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak.
Ø Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak.
Ø Bara işlemek.
Ø Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak.
Ø Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak.
Ø Kablo montajı yapmak.
Ø Pano testini yapmak.
Ø Tesiste/Sahada Pano montajı yapmak.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları     
İnşaatlarda, elektrik santrallerinde,şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar.     Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin çalışma ortamı; elektromekanik taşıyıcılar bakım onarım elemanı; genellikle çok katlı binalarda, kapalı mekânlarda bu sistemleri üreten iş yerlerinde ve inşaatlarda çalışırlar. Çalışma ortamı asansör, yürüyen merdiven/yol ve vinç montajında, iskele üzerinde, asansör boşluğunda güç pozisyonlarda çalışırlar. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, eldiven, çizme, tulum vs.) altında, gerektiğinde kaynakçılarla koordineli çalışırlar. 
İş Bulma İmkanları   
Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler.
   İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:33:08 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 06 Eylül 2008, 17:23:06 »

TEKNİK LİSE (2)

Makine Teknolojisi Alanı

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir.

Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomoti durumundadır.
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kaliye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.
Ülkemiz, bulunduğu coğra bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

Ø Endüstriyel Kalıpçılık
Ø Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
Ø Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
Ø Makine Bakım Onarımı
Ø Bilgisayarlı Makine İmalatı
Ø Mermer İşleme

Not: Altı çizili dallar, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde Makine Teknolojisi Alanımızda evcuttur.   
   Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler, duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı,mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen, temel matematik, zik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, çevreye duyarlı kişiler olmalıdır.

Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler;

Ø Makine Resim-Konstrüksiyon,
Ø Makine,
Ø Endüstriyel Kalıpçılık,
Ø Hasat Sonrası Teknolojisi,
Ø Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,
Ø Mekatronik,
Ø Tarım Alet ve Makineleri,
Ø Otomotiv,
Ø Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,
Ø Sondajcılık,
Ø Metalurji Malzeme,
Ø Gemi Makineleri,
Ø Metalogra veMalzeme Muayenesi,
Ø Termik Santral Makineleri,
Ø Termik Santrallerde Enerji Üretimi,
Ø Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,
Ø Bilgisayar Destekli Teknik Çizim.

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak devam edebilirler:

Ø Talaşlı Üretim Öğretmenliği
Ø Kalıpçılık Öğretmenliği
Ø Mekatronik Öğretmenliği
Ø Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Ø Makine Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Ø Otomotiv Öğretmenliği

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim
sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Makine Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir.

Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Bilgisayarlı Makine İmalâtı Dalı:
BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI
Tanımı:

Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve
kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Görevleri
Ø Teknik resim çizmek.
Ø Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak.
Ø Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.
Ø Takım yolları oluşturmak. ( Sayısal kod üretmek)
Ø CNC tezgahlarını kullanmak.
Ø İş güvenliği kurallarına uymak.
Ø İş organizasyonu ve planlama yapmak.
Ø Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın aydınlatma ve havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği, işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır. 
İş Bulma İmkanları
Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarımcısı ve montaj elemanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler.

Endüstriyel Kalıp Dalı:

ENDÜSTRİYEL KALIPÇI Tanımı
   Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

Görevleri
Ø Teknik resim çizmek.
Ø Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.
Ø İmalat işlemleri yapmak.
Ø Parçaya uygun kalıp tasarımı yapmak.
Ø Sac metal kalıpları yapmak.
Ø Birleşik sac metal kalıpları yapmak.
Ø İş kalıpları yapmak.

Ø Hacim kalıpları yapmak.
Ø Kalıp bakım ve onarımlarını yapmak.
Ø İş organizasyonu yapmak.
Ø İş güvenliği önlemlerini almak.

İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.
İş Bulma İmkanları   
   Her türlü kalıp imalatında, talaşlı imalat yapan işletmelerde otomotiv, kimya ve gıda ürünleri kalıpları yapımında, kamu ve özel sektörü kalıp fabrikalarında iş bulma imkânlarına sahiptirler, ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:34:12 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : 06 Eylül 2008, 17:27:59 »

TEKNİK LİSE (3)

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Kendi kendine hareket edebilen ilk taşıt; 1769 yılında Nicolas-Joseph Cugnot’un yaptığı buharlı otomobildir. İlk içten yanmalı benzinli motoru ise 1876 yılında Alman Mühendis August Otto yapmıştır.

İçten yanmalı motorla çalışan ilk otomobillerden biri, Almanya’da 1885 yılında Karl Benz tarafından yapılan otomobildir. Dünyanın ilk dizel motorunu ise çalışmalarına 1890 yılında MAN fabrikalarında başlayan Dr. Rudolf Diesel geliştirmiştir.

İlk otomobiller başlangıçta tek tek ve sipariş üzerine üretiliyordu. Montaj hattı üzerinde ilk seri otomobil üretimine 1903 yılında Amerika’da FORD fabrikalarında “Model T” adı altında üretilmeye başlanmıştır. Otomobiller ilk üretimine başlandığı tarihten itibaren günümüze kadar büyük gelişme göstermiştir.

1900’lı yılların başından itibaren dünyada etkin bir sektör olmaya başlayan motorlu araçlar sektörü, diğer sektörlerdeki teknik gelişmelere de öncülük etmiştir. Bu sektörün en önemli ürünlerinden biri olan otomobil ise, uluslararası tanımıyla “Dünyayı değiştiren makine” olmuştur.

Motorlu araçlar sektörü, Dünyada ve Türkiye’de yük ve insan taşıma amacına yönelik olarak karayolunda hareket etmek üzere imal edilmiş olan araçları kapsayan lokomotif sektörlerden biridir. Motorlu araçlar sektörü ana ve yan sanayi olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Motorlu araçlar sektörünün Dünya ekonomilerindeki lokomotif sektör olma özelliği,ekonominin diğer sektörleri ile olan organik ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demirçelik,
petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle, sektördeki değişimler ekonominin tümünü yakından etkilemektedir.

Bugün, dünyada motorlu araçlar sektörünün ürettiği motorlu araç sayısı yaklaşık 58 milyon civarındadır. Bu araçların yaklaşık 41 milyon adedi otomobil, 17 milyon adedi kamyon, otobüs, çekici gibi ticarî araçlardır. Dünya motorlu araç üretiminin % 70’i Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya tarafından yapılmaktadır. Dünyanın en büyük motorlu araç üreticisi olan ülke yaklaşık 8,4 milyon adet ile Japonya’dır. Dünyada 1000 kişiye düşen araç sayısı 116’dır. Türkiye’de bu sayı 111, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 534’tür.

Türkiye’de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde 3. büyük sektör konumuna gelmiştir.

Türkiye’de motorlu araçlar sektöründe; ana sanayide 17, yan sanayide ise 1100 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

Türkiye’deki motorlu araçlar sektörü, üretimde ulaşılan kalite süreci ve yüksek verimlilik nedeniyle uluslararası pazarlar için yeni bir üretim merkezi haline gelmiş bulunmaktadır. Otomotiv sektöründe teknolojik yenileme yatırımları yanında kişi başına yılda ortalama 50 saat eğitim verilmektedir. Otomotiv sektörü her geçen gün teknolojiye,
insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır.

Türkiye’deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir. Bunun sonucu olarak Türkiye’deki
motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve 8-8,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi beklenmektedir. Türkiye’nin bu özelliği ile yakın bir gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.

Ø Otomotiv Elektro-mekanikerliği
Ø Otomotiv Gövdeciliği (Karosericilik ve Kaportacılık)
Ø Otomotiv Boyacılığı
Ø İş Makineleri Bakım ve Onarımcılığı
Ø Tarım Makineleri Bakım ve Onarımcılığı

Not: Altı Çizili Dallar Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanımızda mevcuttur.   
   Motorlu araçlar teknolojisi alanında eğitim gören öğrenciler, iki yıl öğretim süresi olan meslek yüksek okullarının otomotiv programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksek okulu programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı’nda başarılı oldukları takdirde mesleklerinin devamı niteliğindeki fakültelerin ilgili bölümlerine girmeye hak kazanırlar.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitimverilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Otomotiv Elektromekanik Dalı:
OTOMOTİV ELEKTROMEKANİKERİ
Tanımı

Otomotiv elektromekanikeri, binek, hafif ve ağır hizmet tipi araçlardaki (iş makineleri hariç) tüm sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve
belirli bir süre içerisinde yapma becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
Ø Motorun mekanik aksamlarının ayar, bakım ve onarımlarını yapmak.
Ø Güç aktarma organlarının ayar, bakım ve onarımlarını yapmak.
ØHareket kontrol sistemlerinin ayar, bakım ve onarımlarını yapmak.
Ø Aracın elektrikli ve elektronik aksamlarının ayar, bakım ve onarımlarını yapmak.
Ø Güvenlik ve konfor sistemlerinin ayar, bakım ve onarımlarını yapmak.

Bu alandaki meslek elemanları atölye ve fabrika gibi kapalı ortamlarda çalışırlar.
   Zaman zaman dış ortamlarda da bakım ve onarım yapabilirler. Otomotiv boyacıları genellikle astar ve boya kabinleri içerisinde çalışırlar. Çalışma ortamında kimyevi maddeler bulunduğu için ciltte, gözde ve solunum yollarında alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bunedenle çalışma ortamında havalandırmanın çok iyi olması, özel giysilerin giyilmesi ve iş güvenliği kurallarına dikkat edilerek çalışılması gerekmektedir.Motorlu araç üretimi yapan fabrikalarında, yetkili servis ve bakım işletmelerinde, özel servis ve bakım atölyelerinde ve motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler.

İş Bulma İmkanları     
Motorlu araç üretimi yapan fabrikalarında, yetkili servis ve bakım işletmelerinde, özel servis ve bakım atölyelerinde ve motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:36:33 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2008, 17:41:01 »

TEKNİK LİSE (4)

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü, stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.

Gaz ve tesisat sektöründe, ülkemizde doğal gazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşmaktadır. Ayrıca gaz yakan cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını doğurmaktadır.
Soğutma ve iklimlendirme, insan hayatının rahat ve konforlu yaşam sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir sektördür. Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte ülkemizde soğutma ve iklimlendirme alanlarını da buna paralel olarak gelişmektedir.
   İklimlendirme ve soğutma teknikerleri çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri yapmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler.
   Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir. Bu
dalda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Su ve ısınma, insanların en temel biyolojik ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçları karşılayan bilim ve teknik alanı, tesisat teknolojisidir. Bu meslek alanında tesisatçı kadroları görev yapmaktadır. Su ve ısıtma tasarımı, projelendirme, teknik montaj, işletme, bakım ve onarımı çeşitli kademe ve alanlarda görev yapan tesisat elemanları yapmaktadır.
   Doğal gazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır.
   Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri mesleği bilme ve montaj yeteneğidir.
   Bu mesleğin yapılabilmesi için fazla bir sermayenin gerekmemesi de önemli bir avantajdır.
   İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep var olacaktır.
Ø Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisatı
Ø Isıtma ve Sıhhi Tesisat
Ø Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar (Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi)
Ø Soğutma Sistemleri
Ø Klima Sistemleri  (Teknik Lise)
Ø Merkezi İklimlendirme ve Havalandırma Sistemleri

Not: Altı Çizili Dallar Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanımızda mevcuttur. 
   Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olabilme, çok iyi gözlem ve dinleme yeteneğine sahip olabilme, ellerini (tüm vücudunu) iyi kullanabilme, titiz ve dikkatli olabilme, sorumluluk sahibi olabilme, problem çözme ve hızlı karar verme yeteneğine sahip olabilme, analitik ve pozitif düşünme yeteneğine sahip olabilme, ekip içinde çalışabilme ve başkaları ile iyi iletişim kurabilme gibi özelliklerin yanı sıra ayrıca ağır çalışma koşullarına uygun fiziksel yapıya sahip olmaları gerekmektedir. İşe başlama ve sonunu getirme istikrarında olmalıdır.

Isıtma ve gaz yakıcı cihazlar (servis) elemanı olmak isteyenlerin elektrik, elektronik ve mekanik konularına da ilgi duymaları gerekmektedir. Muhakeme yeteneği olmalı ve
müşterilerle iyi diyalog kurmaları gerekmektedir.

Soğutma ve iklimlendirme teknisyeni olmak isteyenlerin elektrik , otomatik kontrol, makine, soğutma ve iklimlendirme alanlarında ilgi duymaları önemlidir.

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem kapalı mekanlarda hem de açık alanda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Bu alandaki tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlakına uygun olarak yürütmelidirler.

Delici, kesici, yanıcı özellikteki çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak zorundadır.

İş Bulma İmkanları
   Türkiye genelinde doğal gaz kullanımının hızla yayılması bu sektörde bilgi, beceri ve belgeye sahip yetişmiş eleman ihtiyacını doğurmaktadır. 21 Temmuz 2004 tarihli ve 25.529 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Sertifikası Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğinin 1. maddesi (İ) bendi uyarınca ‘’ İç tesisat ve servis hatları sahipleri, doğalgazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanuna göre düzenlenmiş belgelere sahip personel çalıştırmak zorundadır’’ denilmektedir. Bu nedenle doğal gaz sektörü, gaz ve tesisat teknolojisi alanından yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını arttırmaktadır.

Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bu meslekle ilgili faaliyet gösteren bir şirkette çalışılabileceği gibi ustalık belgesini de almak koşuluyla kendi iş yerini de açabilirler.

Tesisat teknolojisi alanı istihdam alanları;
Ø Doğal gaz taahhüt firmaları,
Ø Yakıcı cihazların servisleri,
Ø Fabrikaların kazan daireleri,
Ø Sıhhi tesisat taahhüt firmaları,
Ø Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında vb.

Soğutma ve iklimlendirme teknisyenleri, kendi iş yerlerini açabilir. Bakım ve onarım görevi gibi işlerle ilgili olarak özel sektörde ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Endüstriyel ve merkezî iklimlendirme teknisyenleri soğutma tesislerininimalatının işletilmesiyle ilgili santrallerde, bakım onarın hizmeti veren rmalarda çalışabilirler.
   Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Klima Sistemleri Dalı:
KLİMA SİSTEMLERİ TEKNİKERİ
Tanımı
      Split, kanallı ve paket tipi klima cihazları, konfor havalandırma sistemleri, değişken soğutucu akışkan debili klima sistemleri ve araç klimaları konularında yeterli bilgiye sahip montaj, demontaj, bakım ve onarım işlerinin yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
Ø Mesleği ile ilgili cihaz ve ekipmanları uygulamak.
Ø Klima konulacak yere uygun cihaz seçimi ve keşif yapmak.
Ø Sistem montajını yapmak ve sistemi devreye almak.
Ø Arıza tespitlerini ve onarımlarını yapmak.
Ø Bakım işlem sırasına göre bakımlarını yapmak.
Ø Raporlama ve takip işlerini yapmak.
Ø Mesleği ile ilgili eğitim faaliyetlerine katılmak.

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem kapalı mekanlarda hem de açık alanda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Bu alandaki tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlakına uygun olarak yürütmelidirler.

Delici, kesici, yanıcı özellikteki çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak zorundadır.

İş Bulma İmkanları     
Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bu meslekle ilgili faaliyet gösteren bir şirkette çalışılabileceği gibi ustalık belgesini de almak koşuluyla kendi iş yerini de açabilirler.

Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar:
ISITMA VE GAZ YAKICI CİHAZLAR (SERVİS) ELEMANI
Tanımı

Isıtma gaz yakıcı cihazların bağlantısını yapma ve devreye alma, kontrolünü, bakımını, arıza tespitini ve onarımı ile ilgili işlemleri kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. 
  Görevleri
Ø İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak.
Ø Çelik, bakır, plastik boruları montaja hazırlamak ve monte etmek.
Ø Oksi-asetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapmak.
Ø Kat kaloriferi tesisatı yapma ve ısıtıcı montajları yapmak.
Ø Kazan dairesi tesisatını çekmek, boyler ve eşanjör bağlantılarını yapmak.
Ø Gaz yakıcı cihazların arızasını tespit etmek, cihazların bakım ve onarımlarını yapmak.
Ø Yakıcı cihazların montajı, bacalı cihazların montajı, kumanda elemanlarının montajı ve elektrik bağlantılarını yapmak.
Ø Müşterilerle iyi iletişim kurmak, cihazlardaki arızaları tespit etmek ve gidermek.
Ø Gaz yakıcı cihazların bakım ve onarımını yapmak.
Ø Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
ØIsıtma projesini okumak, uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulattırmak.
Ø Yakıcı cihaz şemasını okumak ve servis hizmeti sunmak.
   Bu alanın altında ayrıca Çelik Boru Elektrik-Ark Kaynakçısı, Çelik Boru Oksi - Asetilen Kaynakçısı, Isıtma Tesisatçısı, Sıhhi Tesisatçı,Doğalgaz Tesisatçı, Doğalgaz İç Tesisatçı, Kaynakçı, Boru Tesisatçı meslekleri de vardır. 

İş Bulma İmkanları   
Türkiye genelinde doğal gaz kullanımının hızla yayılması bu sektörde bilgi, beceri ve belgeye sahip yetişmiş eleman ihtiyacını doğurmaktadır. 21 Temmuz 2004 tarihli ve 25.529 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Sertifikası Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğinin 1. maddesi (İ) bendi uyarınca ‘’ İç tesisat ve servis hatları sahipleri, doğalgazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanuna göre düzenlenmiş belgelere sahip personel çalıştırmak zorundadır’’ denilmektedir. Bu nedenle doğal gaz sektörü, gaz ve tesisat teknolojisi alanından yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını arttırmaktadır.

Tesisat teknolojisi alanı istihdam alanları;
Ø Doğal gaz taahhüt firmaları,
Ø Yakıcı cihazların servisleri,
Ø Fabrikaların kazan daireleri,
Ø Sıhhi tesisat taahhüt firmaları,
Ø Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında vb.
   Soğutma ve iklimlendirme teknisyenleri, kendi iş yerlerini açabilir. Bakım ve onarım görevi gibi işlerle ilgili olarak özel sektörde ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.      Endüstriyel ve merkezî iklimlendirme teknisyenleri soğutma tesislerinin imalatının işletilmesiyle ilgili santrallerde, bakım onarın hizmeti veren rmalarda çalışabilirler.

« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, 17:43:26 Gönderen: e-akbulut » Logged

ZeynEpmin..

"Turkish Technic"
                        &
  Mekatronik Teknikeri
Zeyn'Epmin
Co-Admin
*

sonsuZa kadar... =))

Üyelik Bilgileri